4/03 XERRADA > ‘Hi ha educació innovadora sense escoles feministes?’ a la Facultat d’Educació, Psicologia i Treball Social de Lleida

El dimecres 4 de març presentem les Escoles Feministes a la la Facultat d’Educació, Psicologia i Treball Social de Lleida! Preguntarem a les nostres futures mestres quin és el projecte social de la seva tasca docent i conversarem de moltes coses més! No hi falteu!

Hi ha educació innovadora sense escoles feministes?
Xerrada a Càrrec de Cecilia Bayo, de les Escoles Feministes
Dia i hora: dimecres 4 de març a les 12 h
Lloc: Facultat d’Educació, Psicologia i Treball Social (Lleida), aula 1.03
Adreça: Av. de I’Estudi General, 4

¿És innocent posar tots els pupitres mirant a la pissarra? Que a l’hora del pati els nens ocupin la pista central i les nenes juguin als marges ¿és natural i normal? ¿Treballar per projectes és una metodologia apolítica? ¿Quan facis classe seràs neutre/a? ¿L’educació és política?

De la mateixa manera que passa en la societat, l’escola i l’educació públiques viuen una crisi de model, una manca d’horitzó polític i social clar que li doni nous sentits transformadors. Això ho han sabut veure molt bé aquells agents i poder fàctics que estan colonitzant l’escola i l’educació públiques per introduir el model privatitzador i mercantilitzador neoliberal. D’aquesta colonització sorgeix la nova innovació pedagògica dirigida per fundacions privades i tantes altres polítiques i mesures educatives mercantilitzadores.

En aquest context, cal construir un model polític i social alternatiu que ompli de sentit una educació transformadora i amb prou força per esdevenir una veritable alternativa al del programa neoliberal. Però ¿quin és aquest projecte polític? ¿Com aterra i es materialitza en l’educació? En aquest seminari explicarem la proposta de les Escoles Feministes, un projecte de transformació educativa a partir del moviment feminista i altres lluites polítiques germanes com l’antiracisme o l’ecologisme. Les Escoles Feministes plantegen cinc eixos o coordenades de treball (cos, identitat, comunitat, vida i pensament) que omplen de sentit social qualsevol acció que es faci a les aules (des del joc simbòlic, passant per l’educació física o l’hora del pati) i ajuden a tenir en educació un horitzó emancipador nítid i, alhora, sempre en construcció.